Jaká voda je pitná?

            Již dlouho si pokládám tuto otázku. Proč lidé kupují balenou vodu? Je voda z vodovodu někdy závadná? Pomůžou pro odstranění chlorové či jiné pachuti vodní filtry? Který filtr je ten nejvhodnější?

            Odpověď není nejjednodušší. Sehnal jsem mnoho materiálů o kvalitě pitné vody a o významu reverzní osmózy v některých drahých zařízeních, knihu Paula C. a Patricie  Braggových „Šokující pravda o vodě“ a na internetu získal další. Různí prodejci mnoha filtrů, různé výhody. Nakonec jsem se dostal na stránky Státního zdravotního ústavu. Všechny materiály jsem se pokusil prostudovat.

  Proč se chloruje?

            Nejprve trochu teorie. Pitná voda se bere z povrchových (přehrady) či podzemních vod. Takováto voda neprochází přes čističku, ale přes úpravnu vody. Do vody se přidává chlor, který vodu dezinfikuje. Ve vodě totiž bývají různé bakterie, které způsobují mnoho epidemiologických nemocí - tyfus, cholera, úplavice,...- chlor bakterie spolehlivě zneškodní. Ve vodě se však vyskytuje i mnoho dalších látek. S některými chlor reaguje a vytváří sloučeniny. Ty pak vytvářejí onu nepříjemnou chlorovou pachuť. Vedlejší účinky chloru v pitné vodě  jsou tak zanedbatelné (není ani karcinogenní, jak se mnozí domnívají), že potlačení nebezpečných chorob toto bohatě vynahradí. Chloruje se takřka na celém světě.

            Je tvrdost vody škodlivá?

            Vápník a hořčík jsou hlavní ukazatelé tvrdosti vody. V knize Šokující pravda o vodě se píše, že nejlépe je pít vodu destilovanou, bez žádných minerálů. Vědecké studie toto však rozhodně nepotvrzují. V knize se píše, že s tvrdostí vody stoupá nebezpečí srdečně cévních nemocí, bolesti zad apod. Ve studiích zveřejněných na internetu (www.szu.cz) se však tvrdí přesný opak. Vápník s hořčíkem by měly být v optimálním poměru 2:1, kvůli optimálnímu vstřebávání hořčíku. Hořčík ve vodě má prokazatelně příznivý účinek proti mozkověcévním chorobám a hypertenzi. Vápník má kladný účinek při prevenci rakovině tlustého střeva a  tvrdost celkově vůči kardiovaskulárním onemocněním, rakovině jícnu, pankreatu a rekta (protirakovinný účinek vápníku a tvrdosti by však bylo dobré potvrdit ještě z více míst). Vápník i hořčík mají navíc funkci antitoxickou. Zabraňují vstřebávání některých toxických prvků, např. kadmia a olova,...(samozřejmě do určité míry).

            Ze zdravotního hlediska máme dávat přednost tvrdší vodě, ale používání nadměrně tvrdé vody také není dobré. Optimum je těžké stanovit, udává se 2-4mm/l (v Poličce je to okolo a těsně pod 2mmol/l). Z technického hlediska tvrdá voda způsobuje vznik vodního kamene, zejména na bojlerech, potrubí,... horší rozpustnost mýdla či tvorbu povlaku na hladině kávy nebo čaje. Měkká voda však naopak způsobuje díky kyselosti vyšší korozi v rozvodech. Proti odstraňování vápníku a hořčíku z užitkové či technické vody nejsou  žádné námitky.

  Drahé není vždy prospěšné

            Teď zklamu některé lidi, kteří si koupili přístroj za cenu přes 20 000,-Kč. Principem reverzní osmózy zbavuje vodu všech minerálů a má ji zase obohacovat správným poměrem. Studie SZU tento princip zásadně nedoporučuje, konzumace této vody je považována za zdravotně rizikovou až nebezpečnou. Do vody prý není možné doplnit v takovém přístroji dostatek minerálů a voda zůstává chudá a dokonce je spíše zdraví škodlivá. Tento princip se využívá v krajích, kde je k dispozici pouze slaná voda.

            Jak se zbavit chloru,...?

            Chlor vyprchá, když vodu necháme 10-15 minut odstát, nebo když ji krátce převaříme a necháme vystydnout. Další metoda je využití aktivního uhlí ve vodním filtru. Takový filtr se připojuje pouze na přívod studené vody a mívá i svůj vlastní kohoutek či přepínač, aby se šetřila filtrační vložka. Aktivní uhlí odstraní kromě chloru a jeho sloučenin i další látky, které by se mohly uvolnit např. z potrubí (těžké kovy, rez, vodní sliz,...). Nezmění se přitom tvrdost vody. Tento filtr se pohybuje v cenách mezi 2-3000,-Kč, má výměnnou vložku a úprava vody přijde na cca 0,10Kč/litr.

  Tvorbě povlaku z tvrdé vody na čaji se dá zabránit mírným okyselením vody - pár

kapek citrónu či špetka kys. citronové na litr vody. V takovém čaji se prý nesrazí ani mléko.               Voda balená či z kohoutku?

            Z hlediska kvality

            Balená pitná voda není chlorována. Desinfikuje se ultrafiltrací či UV zářením. Na druhou stranu:

- některé průzkumy ukázaly výskyt koliformních, mezofilních a psychrofilních bakterií nad stanovenou normu

- kvalita vody může kolísat se způsobem a délkou uskladnění

- otevřená voda se může kontaminovat z okolí - např. pitím z lahve. V takové vodě se pak začnou množit bakterie, které z balené vody vytvoří vodu neodpovídající normě pro pitnou vodu.

            Z hlediska ceny

            Balená voda se prodává po 1,5l a  stojí v Poličce např. 6,90Kč. Litr balené vody tedy stojí 4,60 Kč. Voda z vodovodu se platí po metrech krychlových, jeden stojí 35,70Kč, to je 0,0357Kč/litr (včetně stočného). Balená voda je tedy 129krát dražší než z vodovodu.

            Z hlediska ekologie

            Voda z kohoutku nepotřebuje žádný obal. Vždy je čerstvá a prakticky se nemůže zkazit. Balená voda je téměř vždy v plastových (PET) lahvích. Pro srovnání - PET lahve zatěžují přírodu při přepravní vzdálenosti 300km přírodu 3x více než vratné skleněné lahve při čtyřicetinásobném použití a stejné dopravní vzdálenosti na jeden cyklus.

            Z hlediska zdraví

            Podle Státního zdravotního ústavu jsou vhodné nápoje k pití: neslazené ovocné, zelené i tmavé čaje, slabé bylinné čaje, ředěné ovocné džusy, pitná voda z vodovodu, balené stolní vody a přírodní minerální vody.

            Omezit se má konzumace sladkých limonád a kolových nápojů kvůli vysokému obsahu cukru, nepít větší množství perlivých vod sycených CO2.

            Přírodní minerálky nemohou být základem pitného režimu. Jejich optimální příjem by neměl překročit 0,5l denně.

            Balené vody mají mít uveden typ, zdroj vody, výrobce, datum spotřeby a aspoň základní minerálové složení. Nemělo by se pít přímo z lahve kvůli možnosti mikrobiální kontaminace, načaté lahve by měly být v chladu a voda by se měla spotřebovat do 3-4 dnů.

            V Poličce

            Vrátím se nyní k průzkumu, který jsem prováděl na podzim. Tehdy jsem zjistil, že ze 122 dotázaných domácností 28 plastové lahve zásadně nekupuje a 24 lidí kupuje v plastu pouze minerálku. Zbylých 70 domácností tedy kupuje balenou vodu. Nějaké povědomí o vodním filtru mělo 76 lidí, 46 ho neznalo a 8 domácností filtr mělo.

            Doufám, že jsem Vám pomohl v rozhodování. Problematika je to tak složitá, že by mohla vydat na knížku. Snažil jsem se o maximální shrnutí a srozumitelnost. Více informací zjistíte na zmíněných internetových stránkách.

                                                                        Za A21

                                                                                     René Habrman

            Prameny: SZU, výstřižky z tisku, A. Máchal, M. Vlašín, D. Smolíková: Desatero domácí ekologie, reklamní materiály na vodní filtry,...

           

            P.S. Nezapomeňte, že  stále probíhá fotosoutěž na téma "Pěkná i nepěkná zákoutí Poličky". Fotografie by bylo vhodné doplnit i krátkou příhodou, která se k danému místu vztahuje. Uzávěrka bude v dubnu 2002. Kam máte nosit ukázkovou fotografii s negativem pro zvětšení fotografie se dočtete